Hamarplein 6, 5951 CD, Venlo (Belfeld)

Martens

Chiropractie hond

Diergeneeskundig Centrum voor Chiropractie & Beweging

•     Chiropractie

•     Dryneedling

•     Aquatraining

•     Sportgeneeskunde

(placeholder)

Dry Needling - Behandelen van Spieren

Dry needling is dé techniek om trigger points te behandelen. Triggerpoints ontstaan als lokale spierkrampen na inspanning of overbelasting van een spier(groep). Deze triggerpoints zijn pijnlijk en hierdoor zal een dier deze spiergroep ontlasten. Snelheid, sprongkracht en souplesse verminderen. Regelmatig triggerpoints behandelen, houdt de spieren gezond!


Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (zogenaamde “myofasciale triggerpoints”) ontspannen door ze aan te prikken met een dunne naald in de spier. Dry needling is een techniek afkomstig uit de humane fysiotherapie en is één van de weinige technieken die direct verbetering geeft bij pijnklachten.


Bij dry needling worden triggerpoints met een zeer dunne naald aangeprikt. Hierdoor ontstaat een reflex in de spier, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier.

Deze reflex noemen we een “local twitch response”.

Niet hetzelfde als acupunctuur

Dry needling is géén acupunctuur. Acupunctuur Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam.

Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten (de triggerpoints of spierknopen).


Wanneer is dry needling nuttig?

Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (zogenaamde “myofasciale triggerpoints”) ontspannen door ze aan te prikken met een dunne naald in de spier. Dry needling is een techniek afkomstig uit de humane fysiotherapie en is één van de weinige technieken die direct verbetering geeft bij pijnklachten.


Bij dry needling worden triggerpoints met een zeer dunne naald aangeprikt. Hierdoor ontstaat een reflex in de spier, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier. Deze reflex noemen we een “local twitch response”.

Dry needling in de sport

Bij dieren die regelmatig getraind worden voor de sport komen vaak “triggerpoints” in de spieren voor. Deze lokale spierkrampen geven niet direct klachten van manken, maar kunnen een reden zijn om een bepaalde spiergroep te ontlasten. Dit kan leiden tot verminderde snelheid, verminderde sprongkracht en dus verminderde prestaties. Op termijn kan dit leiden tot blessures.  

Het is dus verstandig om uw dier dat in de sport staat, paard of hond, minstens 2-4x per jaar te behandelen.

Wat voelt een dier van een behandeling?

Wat een dier exact voelt, kunnen we natuurlijk niet weten, maar we kunnen wel kijken naar de reactie. De meeste dieren reageren niet of nauwelijks bij het inzetten van de naald. De reflex die in de spier ontstaat bij het aanprikken van een triggerpoint kan een wat onaangenaam gevoel geven. Sommige dieren reageren iets op een ‘twitch’, andere blijven rustig of zuchten een keer diep in en uit. Veel dieren maken na de behandeling een opgeluchte en ontspannen indruk.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint noemen we vaak een "spierknoop". Het is een kleine plekje in een spier die een pijnreactie geeft.

Een triggerpoint kan ook uitstralende pijn of tintelingen veroorzaken.

Een triggerpoint verdwijnt niet spontaan of door rust. Als de oorspronkelijke oorzaak al lang verdwenen of genezen is, kan het zijn dat er nog altijd pijnlijke triggerpoints zijn.


Triggerpoints kunnen zich uiten in:


     •     onverklaarbare pijnklachten

     •     stijfheid in gewrichten

     •     verminderde kracht

     •     verandering van houding of gangwerk

     •     verminderde sportprestaties

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Triggerpoints kunnen zich uiten in:


     •     na een verkeerde beweging, val of ongeluk

     •     door stand afwijkingen, voorkeurshouding of ontlasten/overbelasten van bepaalde spiergroepen

     •     door (over)belasting op wedstrijden of na een training

     •     stress
YouTube

Facebook